Fredag den 31. august 2007 var det 200 år siden danskerne og englænderne tørnede sammen i et blodigt slag i Classens Have på Østerbro i København. På dagen mødtes de tidligere bitre fjender som gode venner og allierede med forsvarsminister Søren Gade i spidsen, da Danmark og England sammen mindedes udfaldet i Classens Have for 200 år siden.
I løbet af de fem udfald, som Livjægerne foretog ud gennem voldene på det belejrede København, døde hver fjerde Livjæger af styrken på 300 mand. Det mest berømte udfald var operationen i Classens Have, hvor Livjægerkorpset i spidsen for en større dansk styrke trængte ud i haven og fældede træer og sløjfede huse, så kanonerne på Københavns vold kunne få frit skud mod englænderne. Disse var allerede den 16. august 1807 trængt frem mod København fra landsætningen i Vedbæk.
På mindedagen lagde forsvarsminister Søren Gade, formanden for Kongens Livjæger Korps Skydeselskab Orla Winckelmann og den engelske forsvarsattache, wing commander Richard McCormac, kranse ved monumentet i Classens Have.
Kanontorden fra Kastellets volde
Forinden havde Livjægerne i Kastellet, i dag en del af det danske hjemmeværn, markeret dagen med en parade og uddeling af mindemedaljer på Kirkepladsen i Kastellet. Det berømte militærorkester The Royal Marines Band spillede efterfulgt af en højtidelighed i Kastelskirken. Senere marcherede Livjægerne sammen med Hjemmeværnets Tamburkorps ud af Norgesporten i Kastellet saluteret af kanontorden fra Kastellets volde. Efterfølgende stod de klar i Classens Have til at modtage og markere, at fjendskabet for 200 år siden nu er afløst af tæt venskab.
Livjægerkorpset blev oprettet i 1801 udelukkende bestående af frivillige københavnere, der ville hjælpe med at forsvare København. I dag er Livjægerne stadig frivillige, men nu som medlemmer af de to hjemmeværnskompagnier Kastellet-Livjægerne og Ryvangen-Livjægerne. Livjægernavnet lever videre i Livjægergade og balletten på Det kgl. Teater ”Livjægerne på
Amager”
Kilde: Foto: Søren Bie. Tekst: www.soldater.dk